Roden wil einde maken aan parkeergekrakeel

© Peter Vegter/RTV Drenthe
De Albertsbaan in Roden gaat op de schop. Het plein in het centrum van het dorp krijgt 140 parkeerplaatsen langs de randen en een middenterrein met groen, water en mogelijk horeca. Dat meldt RTV Drenthe.
Na twee jaar overleg hakte dinsdag het gemeentebestuur van Noordenveld de knoop door. Voor de herinrichting stelt de gemeente 1,6 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast is nog eens vier ton beschikbaar voor het verfraaien van de gevels rondom het plein en de steegjes tussen de Albertsbaan en de Heerestraat.

Parkeerverbod

In de Heerestraat geldt een parkeerverbod. Maar omdat de politie daar niet controleert, is het nergens voller met geparkeerde auto's dan daar. Ook dat gaat de gemeente aanpakken. Om alle ontwikkelingen in goede banen te leiden, denken burgemeester en wethouders aan de aanstelling van een 'centrummanager'.

Winkeliers verdeeld

Op 24 augustus vellen de leden van de Zakenkring Roden een oordeel over het plan. De winkeliers zijn er verdeeld over. Volgens de parkeernota leidt herinrichting van de Albertsbaan met name in de weekenden tot een tekort aan parkeerplaatsen.
Een deel van het Zakenkringbestuur ziet daardoor niets in de herinrichting. Een ander deel, onder wie de inmiddels afgetreden voorzitter Jan Post, wil doorgaan met het plan. Post stopt omdat hij het onderlinge gekrakeel zat is.

Langparkeerders

Uit de parkeernota blijkt dat de veertig winkeliers en personeelsleden er hun auto's de hele dag neerzetten. Onder meer daarom is het zo druk op de Albertsbaan.
Wethouder Auwema ziet twee oplossingen: of de langparkeerders zetten hun auto's op vrijdag en zaterdag ergens anders neer, of er komt een blauwe zone tegen langparkeerders.