Rechter tikt politie op vingers

© Jos Schuurman/FPS
Een 34-jarige man uit Groningen, die terecht stond voor verboden wapenbezit, is woensdag vrijgesproken door de rechtbank in Groningen. Medio januari werd bij de man een ploertendoder aangetroffen, maar volgens de rechter heeft politie fout gehandeld bij de opsporing.
De man werd aangehouden bij een verkeerscontrole in Groningen. De auto van de man werd stopgezet. Een van de agenten herkende hem als drugsdealer, hoewel zijn laatste veroordeling alweer 2,5 jaar geleden plaatsvond.

Reservewiel

Er was onvoldoende reden zomaar de auto te doorzoeken op drugs. Daarom vroeg de agent of hij in de kofferbak mocht kijken om het reservewiel te controleren. Daarvoor gaf de man, die dacht dat de agent daartoe bevoegd was, toestemming. Dat leverde de vondst van de ploertendoder op.
'Valse voorwendselen', stelde de advocaat. Een reservewiel is namelijk allang niet meer verplicht en dus mag de politie er niet op controleren. 'Als hij dat had geweten, had hij nooit toestemming gegeven.'

Gelijk

De rechter vond dat de raadsman gelijk had en sprak de man vrij. De officier van justitie had een taakstraf van 40 uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Ook had de man volgens haar nog 30 uur van een eerdere voorwaardelijke taakstraf moeten uitvoeren.