Alders blijft bij zijn uitspraken over kleiner aardbevingsgebied

Hans Alders heeft woensdagmiddag gesproken met een aantal leden van de Provinciale Staten over zijn werkzaamheden als Nationaal Coördinator Groningen.
Tijdens de bijeenkomst kwamen ook de uitspraken aan bod, die Alders afgelopen zaterdag deed in het Algemeen Dagblad. Hij neemt niets terug, maar zegt dat hij er wel van heeft geleerd.

Beetje dom?

In het AD zei Alders dat het aardbevingsgebied kleiner is dan werd gedacht en dat er minder huizen verstevigd moeten worden. Volgens voorzitter Sandra Beckerman van de SP-fractie heeft Alders veel Groningers tegen zich in het harnas gejaagd met zijn uitspraken. Zij wil van Alders weten of deze beweringen een 'uitglijder' waren. 'Of bent u een beetje dom geweest?'.

Scholen samenvoegen

Beckerman wil ook opheldering over de uitspraken, die Alders heeft gedaan over de sluiting van scholen in onze provincie. 'Hoe moet ik dat rijmen met uw streven om de Groningers het gevoel te geven dat ze serieus worden genomen?', vraagt Beckerman.

Uitspraken terugnemen

GroenLinks en de Partij voor het Noorden eisen dat Alders zijn uitspraken over het aantal te versterken woningen terugneemt. In het AD zei Alders dat waarschijnlijk niet 170.000, maar 'vele tienduizenden' woningen verstevigd moeten worden.

Leergierig of hardleers

Alders laat weten dat zijn uitspraken zijn gebaseerd op een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen, dat eind juni is verschenen. Over het interview met het AD zegt hij verder: 'Ik leer hiervan'. Meerdere Statenleden hopen dat deze leergierigheid niet uitmondt in hardleersheid.

'Slechts'

Overigens vindt Alders wel dat in de media ten onrechte het woordje 'slechts' is toegevoegd aan de zin 'Waarschijnlijk moeten niet 170.000 woningen worden verstevigd, maar 'slechts' vele tienduizenden'. Volgens Alders is er dan nog steeds sprake van een operatie van ongekende omvang.

Publieke tribune

Tijdens de vergadering was het onrustig op de publieke tribune. De voorzitter van de Statencommissie waarschuwde meerdere malen dat hij de vergadering zou schorsen en de tribune zou laten ontruimen. Na anderhalf uur was de voorzitter zo zat van het commentaar vanaf de zijlijn, dat hij de publieke tribune inderdaad liet ontruimen.
En zo staan de leden van de statencommissie op de gang na schorsing: pic.twitter.com/k9wmXTg3j2
— Goos de Boer (@goosmdeboer) 19 augustus 2015