Noord-Groningen krijgt onvoorstelbaar snel mobiel internet

Loppersum en omgeving wordt het eerste plattelandsgebied ter wereld waar een proef komt met het supersnelle 5G mobiele netwerk. Volgende week dinsdag zetten alle betrokken partijen hun handtekening onder het startdocument.
Over de streep

Noord-Groningen was door de Economic Board Groningen aangedragen als proeftuin voor het extreem snelle netwerk. Het is deze partij gelukt om bedrijven als KPN, Ericsson, Huawei en TNO over de streep te trekken. De proef past prima in de doelstelling van de Board, die in het leven geroepen om de economie van het aardbevingsgebied te versterken.

Platteland

In Zuid-Korea en Finland wordt ook al proefgedraaid met 5G. Maar het gebeurt daar in stedelijke gebieden. Voor het platteland is een apart proefgebied nodig.

Extreem snel

5G is honderden malen sneller dan 4G, het snelste netwerk tot nu toe. Maar 5G is niet alleen sneller, ook de bandbreedte is een stuk groter waardoor er veel meer apparaten tegelijk gebruik kunnen maken van het netwerk. Niet een klein beetje meer, maar tot wel duizend keer zoveel.

Zelfrijdende auto's

'En dat is ook nodig', zegt Gjalt Loots van TNO. ' In de toekomst zullen veel meer apparaten aangesloten zijn op internet. Denk aan zelfrijdende auto's of landbouwtractors. Maar ook aan de wasmachine- en droger thuis, bijvoorbeeld'. Het supersnelle draadloze internet kan ook een belangrijke rol spelen bij senioren die langer zelfstandig willen blijven wonen. Door de supersnelle verbinding komen er veel meer mogelijkheden voor 'zorg op afstand'

Toekomstmuziek

De inwoners van Loppersum zelf zullen voorlopig nog geen gebruik kunnen maken van 5G. 'De proef is vooral bedoeld om bedrijven naar Noord-Groningen te trekken', zegt directeur Marco Smit van de Economic Board Groningen. 'Ondernemingen van over de hele wereld kunnen in Loppersum nieuwe producten ontwikkelen die gebruik maken van 5G'

2020

'Maar de Lopsters zijn wel als eerste aan de beurt als 5G straks op grote schaal wordt uitgerold', zegt Smit. Dat zal nog wel enkele jaren duren. De verwachting is dat het grote publiek vanaf 2020 gebruik kan maken van het zeer snelle netwerk.