Winnen Grol en Polling eindelijk WK-goud?

Ze zijn de grote favorieten voor de wereldtitel. Judoka's Kim Polling en Henk Grol strijden volgende week in Kazachstan om het goud.
Bij vorige WK's waren ze ook al favoriet. Maar tot nu toe zijn ze nog nooit thuisgekomen met een gouden medaille om hun nek.

Maatregelen

Vorig jaar bijvoorbeeld in Tsjeljabinsk, werd Grol gestoken door een mug. Resultaat: slechts een zevende plaats. Maar Grol heeft maatregelen getroffen. Hij krijgt af en toe een injectie met een antibioticum die de Veendammer tegen ontstekingen beschermd.
Grol lijkt topfit voor dit WK, maar hij houdt nog een slag om de arm of hij gaat winnen. 'Het hangt af van de vorm van de dag', zegt Grol. Strijdlustig is hij wel. Al heeft Grol een niet al te beste track record wat betreft het judoën tegen Kazachen.

Winnen

Maar van wraak nemen op de Kazachen in hun thuisland wil hij niks weten. 'Ik wil gewoon winnen, het maakt niet uit waar het is. Al is het in Siberië. Het gaat gewoon om winnen.'
De voortekenen zijn goed. Elke keer wanneer Grol zilver won op het WK, won hij ook zilver op het WK. Dit jaar won hij goud op het EK in Bakoe...

Polling's angstaanvallen

De voortekenen zijn ook goed voor Kim Polling. Waar de Zevenhuizense vorig jaar nog last had van angstaanvallen, lijkt ze nu mentaal weer de oude. Ze won, net als Grol, het EK in Bakoe. Daarmee lijkt ze een moeilijke periode achter zich hebben te gelaten.

Goed in haar vel

Fysiek is ze niet topfit. Polling heeft last van haar knieën. Toch is ze positief. 'Vorig jaar was ik fysiek beter, maar mentaal ben ik goed. Dat is een groot verschil. Ik zit best goed in mijn vel. Ik heb eigenlijk wel zin in volgende week', legt Polling uit.

Afwachten

Net als Grol spreekt Polling zich niet uit over het winnen van een WK-titel. 'Wereldkampioen wil ik natuurlijk wel worden, we moeten maar kijken wat er volgende week gaat gebeuren', besluit Polling.
Het WK judo begint op maandag 24 augustus en wordt gehouden in Astana, de hoofdstad van Kazachtan. Grol en Polling komen pas aan het eind van het toernooi in actie. Grol komt zaterdag 29 augustus in actie. Polling zal een dag eerder, op vrijdag 28 augustus, de tatami betreden.