'Filipijnen proberen ontvoerde Ewold Horn te bevrijden'

Het Filipijnse leger is bezig met een operatie om de ontvoerde Termunter Ewold Horn te bevrijden. Dat meldden Filipijnse media donderdag. Horn werd in februari 2012 gegijzeld door de extremistische groep Abu Sayyaf.
Horn was met een Zwitser op een boot vogels aan het bekijken, toen ze werden ontvoerd. De Zwitser
in december. Hij greep de machete van een bewaker, stak hem in zijn nek en rende weg. Horn was te ziek en te zwak om met hem mee te gaan.

Bestorming kamp

Abu Sayyaf zou ook twee Maleisiërs en een Zuid-Koreaan vasthouden. Twee ontvoerde militairen van de Filipijnse kustwacht zijn ontsnapt. Ze dreigden te worden onthoofd. Toen het leger woensdag het kamp van de ontvoerders bestormde, ontkwamen ze in het tumult. Volgens Filipijnse media renden ze bijna 2 kilometer naar een dorp in de buurt. Zeker vijftien terroristen zijn omgekomen. Horn zou op een ander eiland in de buurt worden vastgehouden.
De twee militairen waren in mei ontvoerd in het zuiden van de Filipijnen, samen met de leider van een dorp. Het dorpshoofd werd vorige week onthoofd.

Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wil niets kwijt over de zaak. Omdat dat niet in het belang van deze en andere ontvoeringszaken is, aldus een woordvoerder.

Eigen staat

Abu Sayyaf strijdt voor een eigen staat in het islamitische zuiden van de overwegend katholieke Filipijnen. Het steunt zowel al-Qaeda als Islamitische Staat.