Veendammer bedrijf bouwt TT-circuit tijdelijk om tot grote zandbak

Bouwbedrijf De Romein Groep in Veendam bouwt het TT-circuit bij Assen in een vijf dagen durende operatie om tot één grote zandbak.
Romein stort vanaf zondagavond 24.000 kubieke meter zand voor een wedstrijd in het laatste weekend van augustus, die meetelt voor het wereldkampioenschap motorcross.

Twaalfhonderd ritten

Voor het zandparcours van ruim 1500 meter lang en met heuvels van vier meter hoog, zijn meer dan duizend vrachtwagenritten nodig, zegt Harm Jan Haan van Romein. De trucks rijden vanaf zondagavond tot en met vrijdag non-stop door. Het zand wordt 'geleend' van Defensie, die naast het TT-circuit een oefenterrein heeft.

Motorcrossparcours

'Bij een traditioneel motorcrossparcours in een bos heb je wel zand, maar geen infrastructuur als parkeerplekken, tribunes en toiletten. Het TT-circuit heeft dat allemaal wel, maar geen zand. Wij hebben het dus als het ware omgedraaid'', zegt organisator Lee van Dam.

Unieke operatie

Het is een unieke operatie, aldus Van Dam, die door circuitdirecties uit de hele wereld met belangstelling wordt gevolgd. Zo komen onder meer Monza, Hockenheim en Le Mans volgende week een kijkje nemen. 'Het is voor hen ook interessant om te zien hoe je een circuit multifunctioneler kunt maken.'

Parcours

Het parcours wordt aangelegd op het binnenterrein van het circuit, langs de hoofdtribune, en wordt na de races direct afgebouwd. Het zand wordt dan met opnieuw duizend vrachtwagenritten weer teruggestort op het oefenterrein van Defensie.
De races op het TT-circuit maken deel uit van het officiële wereldkampioenschap motorcross, dat sinds 1957 wordt verreden. In Assen komen driehonderd coureurs aan de start.