Scheepsmaat over Sail: 'Dit is wat anders dan het wad'

Het was een behoorlijke drukte woensdag op het Noordzeekanaal tijdens de sail in van IJmuiden naar Amsterdam. De bemanning van de Groningse zeilklipper De Willem Jacob verbaasde zich over de grote drukte.
Een parade van vijftig tallships werd vergezeld door honderden schepen. Het schip van Tsjerk Hoekstra vaarde er ergens tussenin. De bemanning moest goed uitkijken om het 33 meter lange schip veilig naar Amsterdam te varen.
Tsjerk vaart meestal met zijn schip op het wad. Nu moet hij goed uitkijken dat hij geen andere boten ramt. 'Ik moet goed mijn koppie erbij houden hier.'

Genieten

Scheepsmaat Evert Jeurink kijkt zijn eigen ogen uit. 'Dit is wat anders dan varen op het wad. Daar heb je de wijdsheid en de rust.' Volgens hem lijkt het alsof je vier uur lang een enorme drukke haven binnenvaart. Jeurink geniet van de enorm tallships die af en toe voorbij varen.

Delfsail

Veel schepen die in Amsterdam te zien zijn komen over een jaar ook naar Delfzijl. Van 29 juni tot 3 juli zal het zeilevenement in de haven van Delfzijl plaatsvinden.