Eemsmond brengt eerbetoon aan overleden vliegtuigcrew uit WO II

Op het noordelijkste puntje van Nederland, De Noordkaap bij Uithuizermeeden is donderdagmiddag een monument onthuld voor de overleden bemanning van de Wellington R3202 uit Engeland.
Het vliegtuig stortte in augustus 1940 in zee en daarbij vond de zeskoppige bemanning de dood.

Royal Air Force

Het vliegtuig, met aan boord onder meer piloot Bill Pryor (21) van de Royal Air Force, had de missie Hamburg te bombarderen maar keerde niet terug naar huis. Het lichaam van piloot Bill spoelde op 20 augustus 1940 aan bij de dijk in Uithuizen. Tot ver voorbij de Delfzijlster kust werden de lichamen van de crew gevonden.

Toevallige 'ontmoeting'

Op 4 mei 2011 bezoekt Marjo Stevelmans toevallig het graf van Bill op de begraafplaats van Uithuizen. Vanaf dat moment wil ze alleen nog maar weten wat er met de jongens van de Wellington R3202 is gebeurd: 'Ik werd gegrepen door zijn verhaal. Bill was de enige zoon van een echtpaar uit Engeland. Ik moest weten wie hij was en hoe hij de dood heeft gevonden.'

Speurtocht

Dat resulteerde in vier jaar speuren op het net, in archieven en boeken. Samen met andere geïnteresseerden beschreef Stevelmans tot in de detail wat er met de mannen is gebeurd en ook wat ze mee hebben gemaakt tot een paar dagen voor hun dood. Alle resultaten verwerkte ze in een boek.

'Nu vergeten we ze nimmer'

De achterneef van Bill, Anthony Townsend uit Engeland vindt het speurwerk van Marjo maar ook het monument op de Kaap een eer. 'We zijn op deze manier altijd verbonden met de gemeente Eemsmond. Niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn kinderen, kleinkinderen, hun kinderen en verder, laten we zien dat dit nooit mag worden vergeten. Door dit monument vergeten we de crew nimmer meer.'