Vrieling ligt met andere springruiters op koers voor medaille

© Karel-Jan Buurke/RTV Noord (archief)
Door een vlekkeloos optreden in de tweede rondgang van de landenwedstrijd bij het EK in Aken liggen de Nederlandse springruiters, met Holwierder Jur Vrieling in de gelederen, op medaillekoers.
Vrieling (Zirocco Blue), Jeroen Dubbeldam (Zenith) en Gerco Schröder (Cognac Champblanc) bleven donderdag foutloos, waardoor er geen strafpunten aan het totaal werden toegevoegd. Alleen Maikel van der Vleuten (Verdi) maakte een fout, maar het minste resultaat mocht worden weggestreept.
De verschillen in de top zijn met nog één ronde op vrijdag te gaan gering. Nederland staat voorlopig tweede, achter Frankrijk. Daarna komen de Duitsers. Eén springfout kan bij de ontknoping het verschil zijn tussen goud of helemaal niets.

'Scherp blijven'

Vrieling was tevreden met zijn prestatie. 'Het was een kwestie van scherp blijven', zei de Groninger. 'Dat is wel gelukt, maar zo heel moeilijk was dat nu ook weer niet. Ik had aanvankelijk op de tribune gezeten, met zoveel ruiters in de ring val je op een gegeven moment bijna in slaap.'
'Toen kwam Jeroen Dubbeldam en zijn rit gaf me meteen een enorme stoot adrenaline. Wat hij liet zien was voor mij zeer motiverend. Dat gaf misschien net dat zetje dat je nodig hebt', aldus de Holwierder.

Individuele kansen

Ook individueel staat Vrieling er goed voor. Hij staat twaalfde, met 3,29 strafpunten. Dat is minder dan één springfout van de voorlopige lijstaanvoerder, Pénélope Leprevost uit Frankrijk.