Negen kilo hennep in kofferbak levert werkstraf op

© Jos Schuurman (FPS)
Een 55-jarige man zonder woon- of verblijfplaats is voor het vervoeren van negen kilo hennep in een geleende auto veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur.
De man reed in mei met een te hoge snelheid door Scheemda en werd daarom aan de kant gezet. Terwijl de agenten de wagen controleerden kwam de wietlucht uit de kofferbak hen tegemoet.

'Het stonk van ver'

De straatwaarde van de lading wordt geschat op ruim 20.000 euro. De man zei dat hij niet wist dat er hennep in de geleende wagen zat. Hij was op weg naar kennissen in Duitsland. Dit geloofde de officier van justitie niet. 'Waarom zou iemand bij het uitlenen van zijn auto vergeten dat er nog negen kilo wiet in de wagen zit? En de auto stonk al van ver.'
De aanklaagster eiste een celstraf van vier maanden. Daarbij hield ze rekening met de eerdere veroordelingen voor ondermeer hennep.

Toch taakstraf

De politie had verzuimd meer onderzoek te doen naar dna-materiaal en vingerafdrukken. De rechter vond dat er niet voldoende bewijs was geleverd dat de man de hennep in de wagen had gelegd met als doel te vervoeren.
Het is ook mogelijk dat de drugs al in de wagen lag toen die werd meegenomen. De eigenaar van de auto is ook gehoord. Die gaf te kennen niets van de hennep af te weten.