E-bikes steeds populairder: 'Je komt niet meer zo bezweet op school'

Steeds meer jongeren gaan met een elektrische fiets naar school, blijkt uit landelijk onderzoek van de branchevereniging voor rijwielen. Ook in Groningen neemt het aantal jongeren op een zogenoemde e-bike toe, laat een rondvraag lang verschillende fietsenverkopers zien.
Na een proef op twee middelbare scholen in de stad Groningen is daar inmiddels tien procent van de deelnemers aan de e-bike. Zestig leerlingen van het CSG Wessel Gansfort en CSG Augustinus kregen een maand lang een elektrische fiets te leen. Doel van de pilot: zoveel mogelijk scholieren uit de bus krijgen.


Later uit bed

Denise Rozeboom uit Bedum was meteen enthousiast. Ze gaat inmiddels dagelijks met haar elektrische fiets naar school in Groningen. 'Het is erg fijn dat ik iets later mijn bed uit kan', vertelt Denise. 'En je bent toch lekker in de natuur'.


Toch maar een scooter

Dion Akkerman uit Ten Boer deed ook mee met de proef. Na één dag ging ze al onderuit met de e-bike en brak ze haar voet op meerdere plekken. Een half jaar later probeerde ze het nog eens, maar ze besloot toch voor een scooter te kiezen. 'Je hoeft nog minder te doen en het gaat nóg sneller.'


Niet lui

Uit onderzoek van de school blijkt dat de deelnemers heel positief zijn over de e-bike. Toch vindt een groot gedeelte de prijs nog wel te hoog. Volgens Henk Mooibroek, coördinator van de proef, worden de leerlingen niet lui van de e-bike.


Zelf e-bikes gekocht

'Meer leerlingen gaan met de fiets, dus de jeugd gaat meer bewegen.' Het CSG Wessel Gansfort heeft inmiddels zelf ook twee e-bikes aangeschaft, om nog meer leerlingen enthousiast te maken.