'ProRail moet extra kosten verbouwing station Assen betalen'

© RTV Drenthe
ProRail moet opdraaien voor de extra kosten die ontstaan nu de spoorwerkzaamheden in Assen een jaar vertraging oplopen. Dat vindt de ChristenUnie in de Tweede Kamer.
Vrijdag werd bekend dat ProRail spoorwerkzaamheden bij Assen uitstelt, omdat er een tekort is aan bovenleidingmonteurs. De gemeente Assen vreest grote financiële gevolgen, want de werkzaamheden vallen samen met de bouw van het nieuwe station in Assen.

Uitleg

De partij heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. 'Ik wil uitleg van de staatssecretaris waarom ProRail eenzijdig afspraken met de regio opzegt over de verbouwing van station Assen.'

'Zoek monteurs'

Volgens Dik-Faber moet niet de gemeente maar ProRail betalen. 'Nog beter is het als ProRail ervoor zorgt dat het project alsnog op tijd wordt uitgevoerd. Ze hebben nog een jaar om monteurs te zoeken. De spoorbeheerder moet gewoon zorgen dat er voldoende technici zijn.'

Veel geld

'Als er vertraging ontstaat bij de bouw van het nieuwe station, gaat dit natuurlijk in de papieren lopen', zei wethouder Harmke Vlieg van Assen vrijdag op Radio Drenthe.

Zuidelijke ringweg

Ook vraagt de ChristenUnie naar de gevolgen voor de verbouwing van de zuidelijke ringweg in Groningen. Er zouden tijdens de bouw extra treinen rijden tussen Groningen en Assen om verkeersproblemen te voorkomen. De partij vraagt of dit nu nog wel mogelijk is.