Dierenpartij wil ook geen megastal in Munnekemoer

© Flickr/Bas Boerman (Creative Commons)
Als het aan de Statenfractie van de Partij voor de Dieren ligt, komt er ook geen megastal in Munnekemoer.
Vrijdag werd duidelijk dat de provincie een
door de komst van een stal met 1.800 koeien in Vlagtwedde. De plannen voor de megastal in Munnekemoer vallen onder dezelfde regeling.

Hoe zit het?

Veehouder Buijs uit Rosmalen is al sinds 2007 bezig met zijn plannen om een megastal te bouwen in Vlagtwedde. Twee jaar geleden besloot het provinciebestuur dat er geen megastallen gebouwd mogen worden in Groningen, maar dat geldt niet voor lopende aanvragen. Buijs was dus een uitzondering. Maar uit juridisch onderzoek bleek vrijdag dat de provincie wel degelijk een streep kan zetten door zijn plannen.

Gelijke monnikken gelijke kappen

De Partij voor de Dieren wil beide boeren nu hetzelfde behandelen. 'Als het college in september besluit de bouw van de megastal in Vlagtwedde te verbieden, zal er geen reden en excuus te bedenken zijn als het gaat om het verbieden van de bouw van de megastal in Munnekemoer.'
Als de conclusies van het juridisch onderzoek naar de stal van Buijs niet één op één te vertalen zijn naar de stal in Munnekemoer, wil de partij een soortgelijk onafhankelijk onderzoek naar de komst van deze stal.

Fikse schadeclaim

De advocaat van de Brabantse veeboer heeft eerder al laten weten zeer teleurgesteld te zijn over de opstelling van de Staten. Hij verwacht dat Buijs een schadeclaim van tientallen miljoenen euro's indient als zijn plan inderdaad wordt geschrapt.