Zuurdijk eert gerestaureerd orgel met 24 uurs-symfonie

Slaperige hoofden, een jongetje in pyjama en een man die in een slaapzak op het kerkhof nog heel diep ligt te slapen. Het is het decor van de 24-uurs-symfonie in Zuurdijk op de vroege zondagochtend.
Het stuk, de Hogelandsymfonie, is geschreven door Jacob Lekkerkerker. Hij eert hiermee het pas gerestaureerde orgel van de kerk. Het bijzondere concert is zaterdagmiddag om vier uur begonnen.

Symfonie

Een onderdeel van het bijzondere stuk was het Vroege Vogelconcert. Dit stuk startte zondagochtend. Mensen konden een uur lang genieten van zang, altviool en orgelmuziek. Na dit concert kabbelde de 24 uurs-symfonie weer voort. Het stuk bestaat uit rustige geluiden, zachte gitaarmuziek en af en toe wat zang.

'Een keer wat anders'

De symfonie is bedacht om eens een keer iets anders te doen met het kerkorgel, vertelt mede-initaitiefnemer Annette Broekhuizen: 'Traditioneel is orgelmuziek natuurlijk ook heel mooi, maar dan wordt zo'n orgel zo weinig ingezet. Omdat het orgel pas geleden is gerestaureerd, wilden we er eens iets anders mee doen.'

Succes

Volgens Broekhuizen is de 24 uurs-symfonie een succes. 'Er zijn de hele dag én nacht mensen geweest om te luisteren. Sommigen zijn zelfs in slaap gevallen en snurkten door de muziek heen', lacht ze.

Nog een keer?

Het stuk duurt nog tot zondagmiddag vier uur. Of het concert een herhaling krijgt is nog niet duidelijk.