Groningse hoogleraar wordt bestuurder bij AFM

© AFM
Bijzonder hoogleraar Femke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen wordt per 1 oktober bestuurder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ze is benoemd voor een periode van vier jaar.
De Vries (1972) volgt bij AFM Theodor Kockelkoren op. Die maakte eerder dit jaar bekend te vertrekken bij de financiële toezichthouder.

219.000 euro per jaar

De Vries krijgt gezien haar brede ervaring en de zwaarte van de functie een inkomen boven de Balkenende-norm. Inclusief pensioenbijdrage en onkostenvergoeding ontvangt ze bijna 219.000 euro per jaar. De grens voor topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector is 178.000 euro.
Mocht ze na vier jaar worden herbenoemd, dan zal haar inkomen overeenkomstig het overgangsrecht van de normeringswet WNT in drie jaar tijd worden afgebouwd naar 209.000 euro.

De Nederlandsche Bank

Sinds maart dit jaar is De Vries bijzonder hoogleraar Toezicht bij de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor werkte ze sinds 2003 bij De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder en divisiedirecteur en had ze een belangrijke rol bij de cultuurverandering in het toezicht van DNB. Ze heeft nu nog als secretaris-directeur de leiding over het intern bedrijf en de bewaking van de besturing van DNB.