Geschorste arts geeft ook vrouw met MS valse hoop

© Jos Schuurman/FPS
Homeopatische arts Jan Roxs uit Paterswolde heeft ook een vrouw uit Dalen met de zenuwaandoening Multiple Sclerose (MS) valse hoop gegeven. Het Regionaal Medisch Tuchtcollege heeft de homeopaat hiervoor op de vingers getikt.
Geen nieuwe straf

De arts werd in maart nog in een vergelijkbare zaak voor de duur van een jaar uit het BIG-register
. Beide zaken hadden gevoegd kunnen worden behandeld, vindt het medisch tuchtcollege. Roxs krijgt om die reden niet een nieuwe straf opgelegd.

Draaglijker maken

De vrouw las op de website van de homeopaat dat hij dergelijke ziektes kan genezen of afremmen. Ze maakte een afspraak. Tijdens het consult zei de arts dat hij mensen met MS niet kan genezen, maar wel de ziekte draaglijker kon maken.

Misleid

De vrouw voelde zich misleid en stapte naar het Regionaal Tuchtcollege in Groningen. Ze eiste de consultkosten van ruim 200 euro terug. De tuchtrechter achtte de klacht van de vrouw wel gegrond, maar heeft niet de bevoegdheid schadebedragen toe te kennen.

Homeopaat

Roxs is bevoegd als regulier arts en voert al jarenlang een praktijk als homeopaat vanuit zijn pand in Paterswolde. Hij richt zich ondermeer op patiënten die zijn uitbehandeld in het reguliere medische circuit. De man heeft inmiddels de teksten op zijn website aangepast.