Minder studenten willen meester of juf worden

De Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool verwacht zo'n veertig procent minder eerstejaars studenten dan vorig jaar. De school leidt studenten op tot leraar op de basisschool.
Het verwachte aantal aanmeldingen ligt rond de 120. Andere jaren was dat 200.
Dat het aantal studenten afneemt, komt vooral doordat er nu een toelatingstest is in vakken als geschiedenis en aardrijkskunde. Die is al voorafgaand aan de studie. In heel Nederland daalde het aantal aanmeldingen met zo'n dertig procent.

Niveau

Volgens Peta de Vries van de pabo in Groningen vrezen middelbare scholieren de toelatingstest en melden ze zich daarom niet meer aan.
Al vier jaar zijn pabo's bezig het niveau te verbeteren, legt De Vries uit. 'Dit was de laatste stap van vijf grote stappen.' Ze vindt het een goede ontwikkeling dat de lerarenopleidingen moeilijker worden.

Probleem

Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor het aantal studenten dat leraar wordt. Hierdoor is het voor basisscholen steeds lastiger invalkrachten te vinden. 'Als de daling zo doorgaat heeft Nederland over een jaar of drie een probleem', meent De Vries.