Stad gaat in gesprek met woningstichtingen over groei aantal asielzoekers

© flickr / CorporatieNL (creative commons)
De woningstichtingen in de stad praten binnenkort met de gemeente Groningen over de toename van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dat heeft gevolgen voor woningzoekenden die op de wachtlijst staan.
Verhoogde urgentie

Waarschijnlijk worden woningstichtingen verplicht een onbekend aantal asielzoekers met verhoogde urgentie bovenaan de wachtlijst te zetten. Asielzoekers met een verblijfsvergunning komen dan per direct als eerste aan de beurt voor een huis, zodat de wachtlijsten langer worden.

Gesprek

De gemeente gaat hier binnen een aantal weken met de woningstichtingen over in gesprek, zegt een woordvoerder van Christelijke Woningstichting Patrimonium.

Generaal pardon

'De laatste keer dat dit gebeurde was na het generaal pardon in 2007', zegt de woordvoerder. Toen kregen 27.000 vluchtelingen in Nederland een verblijfsvergunning.
Patrimonium kan niet inschatten om hoeveel personen het dit keer gaat: 'Nee, we hebben daar binnenkort een gesprek over. We wachten het gewoon af.'

Gevolgen

Dat het voorrang geven aan asielzoekers gevolgen heeft voor andere woningzoekenden die op de wachtlijst staan, onderkent Patrimonium: 'Maar we moeten het met zijn allen oplossen, toch? Daartoe zijn we gewoon verplicht. En nee, dat heeft niks met onze religieuze achtergrond te maken.'

Niemand boos

Volgens de woningstichting leverde de huisvesting van asielzoekers in 2007, na het generaal pardon, geen boze reacties op bij de woningzoekenden die bij Patrimonium op de lijst stonden.
Woningstichtingen Nijestee en Lefier konden nog niet reageren, De Huismeesters is niet bereikbaar voor commentaar.