Wat is een windhoos eigenlijk?

© Nico Palar
Zwembad de Breede bij Warffum werd vorige maand getroffen door een windhoos. Maandag richtte een windhoos grote schade aan in het Noord-Hollandse Wieringerwerf. Krachtige windhozen komen in Nederland niet heel vaak voor.
Meestal zijn ze wat minder sterk en komen ze vooral boven de Waddenzee en het IJsselmeer voor. Een windhoos boven land en met de kracht van maandag, wordt eens in de twee of drie jaar waargenomen in Nederland.

Wat is een windhoos eigenlijk?

Een windhoos wordt ook wel een tornado genoemd en is in feite een snel ronddraaiende kolom lucht. Ze manifesteert zich als trechtervormige slurf onder een onweerswolk en trekt met de onweersbui mee. In de hoos komen windsnelheden van honderden kilometers per uur voor.

Verschillen in temperatuur

Windhozen ontstaan als de verschillen in temperatuur en vochtigheid tussen de lucht aan het aardoppervlak en op grote hoogte in de atmosfeer heel groot zijn. Bovendien moet op zo'n 10 kilometer hoogte een zeer sterke wind staan (straalstroom).

Veel lawaai

Een windhoos passeert met enorm veel lawaai. Soms bevat de tornado objecten die tijdens de tocht over het aardoppervlak zijn opgezogen. Situaties waarin complete huizen en tankwagens door de lucht vliegen, zoals in de Amerikaanse film Twister, komen in Nederland niet voor.

Ergste windhozen

De ergste windhozen van de laatste decennia in Nederland met dodelijke slachtoffers deden zich voor bij Chaam en Tricht (1967), Ameland (1972), Moerdijk (1981) en Ameland (1992).
In onze provincie richtte een windhoos een miljoenenschade aan in Zuidbroek(1998) en ook in het Westerkwartier(2008) was veel schade na een tornado.