Financiële problemen bij Zonnehuisgroep Noord stapelen zich op

© RTV Noord
De financiële situatie bij de Zonnehuisgroep Noord is inmiddels zo slecht, dat een groep medewerkers is gevraagd om vrijwillig te vertrekken. Deze drastische maatregel komt bovenop de reorganisatie die al gaande is.
Onder de Zonnehuisgroep Noord vallen vijfentwintig woonzorgcentra in Noord- en Midden-Groningen. De raad van bestuur wil alle tehuizen behouden, maar moet daarvoor een zwaar financieel offer doen. Om hoeveel geld het precies gaat, is nog niet bekend.

Wankel

De Zonnehuisgroep Noord begon te wankelen, omdat het Rijk ouderen langer thuis wil laten wonen. De financiële gevolgen bleken zo groot dat er van de 2800 medewerkers een paar honderd moeten vertrekken. De reorganisatie is nog steeds in volle gang.
Bij de Zonnehuisgroep Noord werd eerder dit jaar bestuursvoorzitter Henk Duijst aan de kant gezet. Niet de ingrijpende reorganisatie, maar een vertrouwensbreuk met de verpleeghuisartsen was daar de oorzaak van.

Vertrekregeling

De huidige bestuursvoorzitter Vincent Maas laat in een brief aan het personeel weten dat de financiële zorgen toenemen en er extra maatregelen nodig zijn. Zo wordt medewerkers
met de functie van onder meer zorgcoördinator, thuishulp en huishoudelijk verzorgdende
gevraagd om gebruik te maken van een vrijwillige vertrekregeling.

Versoberd

De vrijwillige vertrekregeling bestond al voor andere functies, maar is door geldnood nu aangepast. Afhankelijk van het aantal dienstjaren krijgen de medewerkers nu drie, vijf of acht bruto maandsalarissen mee. Eerder ging het nog om drie, zes of negen bruto maandsalarissen. Bestuursvoorzitter Maas daarover in de brief aan het personeel: 'Omdat de afgelopen twee maanden de financiële situatie nog zorgelijker is geworden, hebben we de regeling iets aangepast'. De vakbonden zouden daarvan op de hoogte zijn gebracht en in principe akkoord zijn gegaan.

Commentaar

Bestuursvoorzitter Maas wil vooralsnog geen toelichting geven op de nieuwe, extra maatregelen en de actuele financiële positie van de Zonnehuisgroep Noord.