Inbreker moet vier maanden de cel in

© RTV Noord
Een 21-jarige man uit Roodeschool verdwijnt vier maanden achter slot en grendel, omdat hij met vals geld betaalde en een woninginbraak pleegde in Scheemda. Daarnaast kreeg hij nog twee maanden voorwaardelijke celstraf.
De rechter strafte de man fors zwaarder dan de officier van justitie had geëist. Die vroeg namelijk om zes weken gevangenisstraf. Maar volgens de rechter maakte de man zich schuldig aan zware vergrijpen en gaf hij, door niet op de zitting te verschijnen, ook geen blijk van enige medewerking.

Auto

De woninginbraak pleegde hij in juli vorig jaar in een woning aan het Winschoterdiep in Scheemda. Het gezin was op vakantie toen ze een telefoontje van de moeder van de man des huizes kregen dat de bedrijfsauto bij hun huis was verdwenen. 
De inbreker gaf bij de politie toe dat hij geld, een Nintendo, een mobiele telefoon en autosleutels uit het huis had geroofd. Daarna nam hij ook de auto zelf mee.

Antiek

De bewoners van het huis misten na de inbraak nog veel meer spullen, waaronder antiek bestek, een trouwring, een grasmaaier en oude munten uit de oorlog. Maar omdat de man zo specifiek aangaf wat hij wel en niet meenam, zag de rechter voor de diefstal van deze spullen te weinig bewijs. 

Vals geld

De verdachte van de woninginbraak kwam pas bijna een jaar later in beeld, toen hij eind mei dit jaar werd aangehouden omdat hij met een vals briefje van 50 euro wilde betalen in een café in de Groningse Peperstraat. Dat bekende de verdachte ook tegen de politie. Hij had twee valse briefjes van 50 euro aangenomen als schuldvereffening van iemand van wie hij nog 20 euro kreeg.
Bij zijn aanhouding bleken zijn vingerafdrukken overeen te komen met de gevonden afdrukken op een kozijn van het huis in Scheemda. In beide gevallen zouden zijn financiële problemen het motief vormen.