Stadjers in de bijstand mogen legaal bijklussen

De gemeente Groningen start op 1 oktober met de pilot 'Parttime ondernemen in de bijstand'. Nu is het nog niet toegestaan voor alle bijstandsgerechtigden om naast de bijstandsuitkering bij te klussen.
Met deze proef hoopt de gemeente Groningen het aantal bijstandsgerechtigden naar beneden te brengen. De pilot loopt tot eind 2016.

Ondernemen in de bijstand is nu alleen legaal voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en voor ondernemingen die levensvatbaar zijn waardoor de ondernemer geen bijstandsgeld meer hoeft te ontvangen.

Doorgaan
Iemand die nu honderden euro's per maand verdient, maar net niet genoeg omzet draait om met zijn bedrijf uit de bijstand te komen, moet stoppen met zijn bezigheden. Met de komst van de pilot hoeft diezelfde ondernemer niet te stoppen met zijn activiteiten.

Vernieuwen
De gemeenten Assen, Den Bosch en Zwolle hebben al eerder een soortgelijke pilot gelanceerd. GroenLinks-wethouder Mattias Gijsbertsen van Sociale Zaken zegt dat de proef in die steden een succes was. Volgens Gijsbertsen is 'Parttime ondernemen in de bijstand' een eerste stap om de sociale zekerheid te vernieuwen.

Afwachten
Ondanks de successen in de andere steden wil de gemeente dit plan nog niet definitief invoeren. 'Het is altijd afwachten of het ondanks de eerdere successen ook in Groningen aanslaat. Als de resultaten positief zijn kunnen we wellicht definitief doorgaan met dit plan', legt Gijsbertsen uit.
Deel dit artikel:

Recent nieuws