Wetenschappers poolexpeditie kunnen onderzoeksgebied niet in

© alfredo-9 / sxc stock exchange
De vijftig wetenschappers van de grootste poolexpeditie van Nederland (georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen) hebben een dag niet aan land gekund.
Precies op de plek waar ze aan land wilden, zaten drie ijsberen. 'Dan houdt het wel op'', zegt bioloog Maarten Loonen, initiatiefnemer van de expeditie.
De groep zit op het onontgonnen gebied op het eiland Edgeoya, aan de oostkant van eilandengroep Spitsbergen. Ze doet onderzoek naar onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap.

1968

In 1968 was er ook een Nederlandse expeditie in het gebied. 'Het eiland is in die jaren daarna enorm veranderd. Gletsjers zijn teruggetrokken. Plekken waar eerst veel vegetatie was, zijn nu kaal. Maar op plekken die eerst bijna onbegroeid waren, groeien nu veel mossen. Ook zijn er nu veel meer walvissen, omdat daar nu niet meer zo zwaar op gejaagd mag worden', zegt Loonen.

Ontdekking

De afgelopen dagen zijn er honderden monsters genomen, van bijvoorbeeld de verschillende mossen. Ook zijn dieren en vogels geteld en er is een nieuw insect ontdekt. Volgens Loonen gaat het 'maanden tot meerdere jaren' voordat alle onderzoeksresultaten verwerkt zijn en er conclusies getrokken kunnen worden.

Grootste poolexpeditie ooit

De groep expeditiegangers is 19 augustus vertrokken. Behalve de wetenschappers zijn er ook toeristen en andere belangstellenden mee. In januari komt de groep weer bijeen voor een terugblik.