'Er is hier plaats voor 108 miljoen luiers'

Het is een beeldbepalend pand aan de rand van Hoogezand: het nieuwe 'warehouse' van SCA, dat hier luiers en incontinentiemateriaal produceert.
Robots

Het is een high-tech magazijn, waar pallets met luierbroekjes en incontinentiemateriaal automatisch worden binnen gereden en opgeslagen. Dat gebeurt met wagentjes op een monorail en robots die alle dozen feilloos weten op te slaan en weer terug te vinden in het dertig meter hoge pand.

1500 pallets per dag

Er worden hier per dag 1500 volle pallets geproduceerd. Op een pallet passen 4000 luierbroekjes of een veelvoud daarvan aan incontinentieverband. 'In het magazijn is plaats voor 108 miljoen luiers', zegt plantmanager Marcel Andela.
Eerder werd de opslag en de uitlevering uitbesteed aan het bedrijf Reining, iets verderop langs de A7. Maar de SCA-directie in Zweden besloot dat het efficiënter is om dit in eigen hand te nemen.

Geautomatiseerd

Om de kosten te drukken is het hele proces van opslag en uitlevering dus zoveel mogelijk geautomatiseerd. Ook is er een grotere rol voor de vrachtwagenschauffeurs weggelegd: konden ze eerder een kopje koffie drinken terwijl hun wagen werd geladen, nu moeten ze het zelf doen. De meesten zijn daar inmiddels aan gewend, zegt SCA.

Trots

'Wij zijn als SCA Hoogezand erg trots op dit magazijn', zegt Andela. 'Het is duidelijk dat SCA een goede toekomst ziet voor deze fabriek en dat we hier nog vele jaren zullen kunnen blijven'. Goed nieuws dus voor de circa 450 medewerkers van het bedrijf. Het nieuwe 'state of the art' magazijn wordt eind september officieel geopend.