Rechtbank Groningen krijgt het druk vanwege mogelijke sluiting rechtbank Assen

De Raad voor de Rechtspraak sluit met ingang van volgend jaar zeven rechtbanken, waaronder de rechtbank in Assen. Dat heeft de Nederlandse Orde van Advocaten bekend gemaakt.
De rechtbank in Assen maakt onderdeel uit van de rechtbank Noord-Nederland. Oorzaak van de sluiting is een bezuinigingsplan. Het sluiten van de zeven rechtbanken zou 120 miljoen euro moeten opleveren.

Personeel meeverhuizen

Sluiting zou betekenen dat de Drentse zaken voortaan in Groningen of Leeuwarden worden behandeld. Ook betekent dat dat het kantoorpersoneel en de rechters noodgedwongen moeten meeverhuizen.

Geen bevestiging

De rechtbank Noord-Nederland wil het verhaal niet bevestigen: 'Wel zei een woordvoerder dat maandag een meerjarenplan wordt gepresenteerd aan de werknemers', zegt RTV Noord-verslaggever Peter Steinfort.

Digitalisering kost geld

'Toen de rechtbanken in het noorden fuseerden, in 2011, werd wel gezegd dat ze alledrie open zouden blijven', zegt Steinfort. 'Maar ja, er moet nog steeds fors geïnvesteerd worden. Er moet bijvoorbeeld een digitaliseringsslag gemaakt worden en dat kost veel geld. Als er dan op huisvesting bezuinigd kan worden, zal men dat niet laten.'
Een deel van de kleinere strafzaken zal mogelijk in een kleiner pand in Assen worden afgehandeld. 'Maar de grotere zaken zullen naar de andere twee rechtbanken gaan', verwacht Steinfort.

Vallen er ontslagen?

Vorig jaar maakte de rechtbank Noord-Nederland bekend al het personeel uit Assen en Leeuwarden naar Groningen te verhuizen. Dat zou honderden mensen hun baan kosten. 'Maar vanwege felle kritiek, tot ingezonden brieven van rechters in kranten toe, is besloten die plannen voorlopig toch maar weer even in de ijskast te zetten.'
Of uit de nieuwe bezuinigingsplannen ook ontslagen voortvloeien, is nog niet duidelijk.