Wat weten we van de komende tegenstanders van FC Groningen?

© Staantribune (Twitter)
Het is duidelijk: FC Groningen zit in een Europa League-poule met Olympique Marseille, Sporting Braga en Slovan Liberec. Maar wat weten we van deze tegenstanders?
RTV Noord zet een aantal zaken op een rijtje die met de de Franse, Portugese en Tsjechische clubs te maken hebben.

Hoe kwalificeerden ze zich?:

Olympique Marseille werd vorig jaar vierde in de Ligue 1, wat recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor de Europa League.
Sporting Braga werd vorig jaar vijfde in de competitie en daarmee stromen ze direct de groepsfase in.
Slovan Liberec won vorig seizoen de bekerfinale na strafschoppen van FK Jablonec, die nipt door Ajax werden uitgeschakeld in de huidige voorronde van de Europa League. De gewonnen beker gaf recht op de Europa League voorrondes, waarin Ironi Kiryat Shmona en Hajduk Split werden uitgeschakeld.
Spelers en trainer: Bij Marseille speelt de Nederlandse Karim Rekik, die vorig jaar kampioen werd met PSV. De linkercentrale verdediger van 20 lijkt basisspeler te zijn in de ploeg van trainer Michel. Rekik is niet opgeroepen voor de huidige selectie van Oranje en heeft één interland achter zijn naam. De huidige trainer Michel was ook trainer van Hedwiges Maduro in de periode dat hij bij Sevilla speelde.
Sporting Braga lijkt meer Brazilianen onder contract te hebben dan Portugezen. Voor de gemiddelde voetbalvolger zitten er geen grote bekenden in de selectie.
Bij Slovan Liberec zit wél een (oude) bekende: Ondrej Svejdik is nu 32 jaar oud en de verdediger speelde tussen 2007-2010 bij FC Groningen. Hij kwam tot 63 wedstrijden in het groen-wit. Svejdik is geen onbetwiste basisspeler, hij mocht dit seizoen in drie van de vijf competitiewedstrijden spelen. Wel scoorde hij één keer.

Competitie:

Het is één van de grootste clubs van Frankrijk en zoals vaak bij grote clubs: er is veel onrust bij l'OM. Op de eerste speeldag van de competitie werd verloren van Caen en daarna besloot trainer Marco Bielsa zijn ontslag in te dienen. De Spaanse Michel volgde hem op. Dat leverde vorige week in zijn eerste wedstrijd direct een 6-0 overwinning op Troyes op. De Fransen staan nu dertiende in de competitie, maar verwacht wordt dat ze de weg omhoog weer gaan vinden.
In Portugal zijn ze twee competitierondes onderweg. Braga heeft één gewonnen en één verloren. Daarmee staat de ploeg tiende.
De Tsjechische voetbalcompetitie is al een tijdje bezig, sinds juli. Tot nu toe zijn er vijf wedstrijden gespeeld, en Liberec doet het niet slecht. Er is twee keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld, wat de ploeg een derde plek oplevert.
Stadions:
Marseille speelt in een prachtig stadion: Stade Vélodrome. Er kunnen 67.000 toeschouwers in. Ter vergelijking: in de Euroborg kunnen 22.550 toeschouwers.
Er zijn fanatieke supporters in overvloed en dat levert vaak een prachtige sfeer op. Kijk hier bijvoorbeeld de beelden van de overwinning op Troyes.
Twee van de mooiste interlands die Oranje ooit gespeeld heeft zijn in het Vélodrome gespeeld. Marseille was een speelstad tijdens het WK1998 en Argentinië en Brazilië waren in de respectievelijke kwart- en halve finale tegenstanders van het Nederlands Elftal.
Het stadion van Braga mag er ook zijn. Niet omdat het zo groot is, maar omdat het zo pittoresk tegen een bergwand aanligt. U zult Estádio Municipal de Braga vast nog wel kennen van het EK 2004, toen Portugal gastland was. Het Nederlands Elftal speelde daar de derde poulewedstrijd, tegen Letland (3-0 winst). Er kunnen ruim 30.000 toeschouwers in.
Stadion u Nisy is de thuishaven van Liberec. Er kunnen bijna 10.000 supporters in. Het stadion bestaat uit één ring.
Reizen: Alle drie speelsteden zijn redelijk makkelijk te bereiken. Marseille is bijvoorbeeld met Ryanair vanaf Eindhoven te bereiken en het hangt van de reisdatum af, maar op dit moment heeft u voor een paar tientjes per persoon al een retourtje te pakken.
Braga is iets duurder om te bereiken. Vanaf Maastricht vliegt ook Ryanair bijvoorbeeld op Porto, maar dan moet u nog wel zelf naar Braga zien te komen.
Liberec ligt in het noorden van Tsjechië en is het makkelijkst met de auto of bus te bereiken. Dan moet u er wel minstens een uur of acht reistijd voor over hebben. Vliegen kan het best op Praag.

Bier en aanverwante zaken:

Een halve liter bier kost in Groningen ongeveer 5 euro, maar wat kost het in de andere speelsteden? In Marseille kun je een halve liter bier voor tussen de 4-5 euro krijgen. Een halve liter in Braga kost ongeveer de helft en een halve liter Tsjechisch bier kost ongeveer 1 euro!
Na al dat bier wil een flesje water tegen de kater nog wel eens helpen. In Marseille betaal je 1,10 euro en in Braga en Liberec kun je jezelf voor ongeveer 0,75 cent per flesje ontnuchteren.
Een goedkope maaltijd in een restaurant kan voor rond de 12 euro in Marseille. In Braga en in Liberec betaal je ongeveer 5 euro.
(De prijzen zijn gebasseerd op numbeo.com)
Bijzonderheden: Met de confrontatie tussen l'OM en de FC staan de twee beste vocalisten van de Eredivisie van vorig jaar tegenover elkaar. Karim Rekik en Jarchinio Antonia stalen namelijk bij de respectievelijke kampioens- en bekerhuldiging de show.