CDA en PvdA Vlagtwedde willen meer toezicht in Ter Apel

CDA en PvdA in Vlagtwedde willen dat er maatregelen worden genomen tegen het aantal winkeldiefstallen in Ter Apel. Volgens handelsvereniging Mercurius is dat namelijk toegenomen.
Beide collegepartijen willen dat de veiligheid in Ter Apel hoog op de politieke agenda komt te staan. Mercurius denkt dat de diefstallen verband houden met het gestegen aantal asielzoekers in Ter Apel. Daarvan zijn er nu zo'n 2000.

Groter preventieteam

'Alarmerend.' Zo vat PvdA-raadslid Wim Eilert de situatie samen. Hij wil dat er meer toezicht komt. Uitbreiding van het Burger Preventie Team lijkt hem daartoe het geëigende middel.
Eilert en zijn CDA-collega Herma Hemmen liepen donderdagavond mee met het Burger Preventie Team. Ze spraken veel ondernemers die aangeven dat de overlast toeneemt en dat het aantal winkeldiefstallen stijgt.

Oost-Europeanen

De politie zegt, evenals burgemeester Leontien Kompier, niet het beeld te hebben dat er meer wordt gestolen. Wel heeft de politie de laatste tijd bij winkeliers aangedrongen op het doen van aangifte. 'Het is dus niet per definitie zo dat er meer diefstallen plaatsvinden', meent de politiewoordvoerder.
Ook benadrukt de politie dat de meeste diefstallen niet worden gepleegd door nieuwe asielzoekers, maar door Oost-Europeanen die al langer in het AZC verblijven.

Tolerantiegrens

Eilert en Hemmen moeten de precieze cijfers nog zien, maar zij gaan er vanuit dat de winkeliers het bij het juiste eind hebben. Beide partijen stellen vast dat het draagvlak onder de Ter Apelers voor de opvang van asielzoekers onder druk staat.
'Als we merken dat de tolerantiegrens aan het zakken is, moeten we er iets aan doen', vindt Herma Hemmen. Ook zij denkt aan meer toezicht zoals uitbreiding van het Burger Preventie Team.