Celstraffen geëist tegen Groningse inbrekersgilde

© Jos Schuurman/FPS
Voor een reeks bedrijfsinbraken, drie ramkraken en autodiefstallen is tegen vijf mannen van 22 tot 38 jaar celstraffen van vier maanden tot drie jaar geëist. De mannen waren volgens justitie in de periode van oktober tot mei actief in de stad Groningen en omgeving. De mannen zelf ontkennen.
Ramkraken

Begin dit jaar zouden de mannen een ramkraak hebben gepleegd op twee Albert Heijn-vestigingen in de stad aan de Rijksweg en Eikenlaan. Ook een sigarenzaak aan de Paterswoldseweg werd geramd met een gestolen wagen.

Zware kluis

Op negen november werd volgens de officier door deze mannen ingebroken in Huize Maas. Met de grootste kalmte en zonder zich te haasten werd een vierhonderd kilo wegende kluis weggenomen. Het gevaarte werd een grijze Mercedes ingeduwd, waarbij de achterruit werd vernield.
Diverse camera's registreerden dit tafereel. Kort na de inbraak werd de gehuurde Mercedes voor te hard rijden geflitst op de Emmabrug. Volgens de officier was op de foto de kluis in de wagen te zien, net als de gebroken achterruit. De buit bij Huize Maas zou ongeveer 14.000 euro bedragen.

Kluizen

Verder sloeg de bende toe in een growshop, een cafetaria aan de Verlengde Hereweg, een sporthal in Doezem, een kapsalon en een conferentiecentrum in Bakkeveen. De indringers hadden het met name voorzien op kluizen.
Ook bij het café De Toeter in de Stad probeerden de mannen binnen te komen. De kraak werd verijdeld door oplettende getuigen die de politie belden. Agenten zagen twee mannen wegrennen die goederen op een woonschip weggooiden en spullen in het water dropten. De uit het water geviste handschoenen droeg dna-materiaal van een van deze verdachten.
Uitspraak over twee weken.