Norgerhaven is klaar voor Noorse gevangenen

© FPS/Jos Schuurman
Ruim 240 gedetineerden uit Noorwegen worden vanaf begin deze week geplaatst in de leegstaande gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen.
In de penitentiaire inrichting geldt vanaf dan een Noors gevangenisregime onder leiding van een Noorse gevangenisdirecteur. Het personeel bestaat geheel uit Nederlanders.
De afspraak voor opvang van gedetineerden uit het Scandinavische land werd eerder dit jaar gemaakt door voormalig staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en de Noorse regering. Noorwegen kampt met een cellentekort, terwijl in Nederland juist veel gevangenissen leegstaan.

Drie jaar

Door de komst van de gevangenen blijven 239 fulltimebanen in Norgerhaven voorlopig behouden. Die stonden eerst op de nominatie om te worden wegbezuinigd. De afspraak met Noorwegen geldt voor drie jaar en kan daarna steeds met een jaar worden verlengd.

Groningen Airport Eelde

De eerste 25 Noorse gedetineerden worden begin deze week per vliegtuig naar Nederland gevlogen. Later volgt nog een aantal vluchten. Zij landen op Groningen Airport Eelde. Daar worden ze overgedragen aan de marechaussee en door medewerkers van Norgerhaven en de Dienst Vervoer en Ondersteuning naar Veenhuizen gebracht. Op het vliegveld is de overdracht met 'nepgevangenen' de afgelopen tijd al geoefend.

Training Engelse Taal

Het personeel van de gevangenis is de afgelopen maanden getraind in de Engelse taal en het Noorse penitentiaire recht. 'Maar dat verschilt wezenlijk niet veel van hoe wij het in Nederland doen', zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het verouderde Norgerhaven is de afgelopen tijd verbouwd om het weer geschikt te maken als gevangenis.

Lange straf

De Noorse gevangenen in Veenhuizen moeten allen een lange straf uitzitten. Ze mogen niet buiten de gevangenismuren van Norgerhaven komen. Zodra ze in aanmerking komen voor resocialisatie of vervroegde invrijheidstelling, gaan ze terug naar Noorwegen en worden daar dan verder begeleid.

Tilburg

Norgerhaven is niet de enige gevangenis in Nederland die buitenlandse gedetineerden opvangt. Dat gebeurt ook in de Willem II-gevangenis in Tilburg. Daar zitten enkele honderden gevangenen uit België vast. Ook dat land kampt met overvolle gevangenissen en een cellentekort.

Sleuteloverdracht

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie draagt woensdag in Veenhuizen op ceremoniële wijze de sleutel van Norgerhaven over aan de Noorse minister van Justitie, Anders Anundsen.