Venezia del Nord: Appingedam in Italiaanse sferen

© veneziadelnord.eu
Optredens, mediterane hapjes en meterslange lijnen volgehangen met wasgoed. Zaterdag 5 september is het voor de zesde keer zover. Dan is het centrum van Appingedam volledig in Italiaanse sferen tijdens het gratis festival Venezia del Nord.
Klein Italië

Eén keer per jaar staat Appingedam, dat door liefhebbers liefkozend ook wel 'het Venetië van het Noorden' wordt genoemd, ook echt in het teken van Italië. Door de smalle straatjes, het Damsterdiep dat tussen de huizen door kronkelt en de hoge panden heeft de stad - zeker bij een warme zomerdag - ook echt wel wat van de Italiaanse stad.


Mooi Appingedam

Voorzitter Alfred Ritzema ziet zijn Appingedam ook echt als het Venetië van het Noorden. 'Als je alleen al kijkt naar het Damsterdiep, dat loopt heel mooi om het centrum heen en als dat dan versierd is met al dat wasgoed. Nou, daar maken we dan ook echt gebruik van. Er varen rondvaartboten, er is theater en in de Stadshaven hebben we 's avonds als afsluiter een concert van voormalig Damster Sandra van Nieuwland.'

Kleine bootjes? Welkom!

Ritzema hoopt dat veel mensen ook per boot naar het optreden van Van Nieuwland komen kijken. 'Dan ligt de haven mooi vol rondom het drijvend podium en lijkt het net op het Prinsengrachtconcert maar dan in Appingedam', lacht hij.