TSN Thuiszorg ontslaat bijna driehonderd medewerkers in Groningen

TSN Thuiszorg heeft bijna driehonderd medewerkers in de gemeente Groningen de wacht aangezegd. Het gaat om 148 vaste medewerkers en 138 mensen wiens tijdelijke contract niet wordt verlengd.
De medewerkers hebben het afgelopen weekend een brief gekregen, waarin ze op de hoogte worden gebracht. Ze verliezen hun baan per 1 januari.

Abrupt

Volgens directeur Zion Jongstra van TSN kan zijn bedrijf niet anders dan medewerkers ontslaan. Gemeenten, die de zorg inkochten, worden vanuit Den Haag gekort op het budget.
'Veel gemeenten voeren de korting langzaam in, dan kunnen we het werknemersbetand geleidelijk terugbrengen. Maar de gemeente Groningen doet dat abrupt', zegt Jongstra. 'We kunnen dan niet anders dan mensen ontslaan.'

Rotterdam beter

Volgens Jongstra heeft de gemeente Rotterdam de korting veel beter doorgevoerd. 'Daar is het op een innovatieve manier gedaan, door verschillende vormen van ondersteuning te combineren. Het wordt daardoor beter en goedkoper.'

Toelage

Volgens wethouder Ton Schroor van Groningen zijn de ontslagen onvermijdelijk. Hij wil inzetten op de Huishoudelijke Hulp Toelage die tijdelijk door het Rijk beschikbaar is gesteld. 'We hebben 2,2 miljoen voor volgend jaar op de plank liggen. Dat budget gaat wat mij betreft helemaal op', zegt Schroor.
Begin augustus maakte TSN het ontslag van 169 medewerkers in Stadskanaal bekend. Net als daar is de reden voor het snijden in de organisatie dat de gemeente stopt met het afnemen van het grootste deel van de huishoudelijke hulp.