Verbouwen in Veendam is peperduur

© Flickr Creative Commons - Evert Kuiken / bewerkt door RTV Noord
Verbouwen in Veendam? Trekt u dan de portemonee maar. Voor de vergunning die voor kleinere projecten (tot 10.000 euro) zoals een dakkapel nodig is moet bijna 500 euro bij de gemeente worden neergeteld. Veendam is daarmee de duurste gemeente van onze provincie.
Grote verschillen

In Vlagtwedde daarentegen zijn de leges voor de omgevingsvergunning 'slechts' 178 euro. De cijfers komen van Vereniging Eigen Huis die jaarlijks de kosten hiervoor onderzoekt. Daaruit komt naar voren dat er enorme verschillen bestaan tussen wat gemeenten in rekening brengen voor de vergunning, die nodig is voordat een aannemer aan de slag kan. Topper is de gemeente Buren in Gelderland waar ruim 900 euro aan het gemeentelijk loket moet worden afgetikt.

Huis bouwen

Bij de bouw van een huis is in onze provincie de gemeente Hoogezand-Sappemeer het duurst. Een omgevingsvergunning kost er bijna 5.000 euro. In Vlagtwedde kost het 2.100 euro.

'Gelijktrekken'

VEH wil dat de zaak gelijkgetrokken wordt. 'De grote en hardnekkige tariefverschillen stuiten op onbegrip bij burgers', verklaart VEH. 'Zeker als er geen goede verklaring voor wordt gegeven. Vereniging Eigen Huis wil daarom dat het Rijk de gemeenten dwingt om een uniforme kostprijsberekening te gebruiken.