'Kromo' kan meer dan hard zwemmen

Zwemster Ranomi Kromowidjojo is niet alleen sporter, ze is sinds twee jaar ook ambassadeur voor hulporganisatie Unicef.
In die hoedanigheid reisde ze afgelopen maand, na haar wereldkampioenschappen af naar Brazilië.

Verder kijken

Daar kwam ze in aanraking met een armoede en uitzichtloosheid die ze niet eerder had gezien. Je moet wel even verder kijken voor je dat ontdekt. 'Het is niet zo dat je over straat loopt en meteen zwerfkinderen ziet. Maar het probleem is er wel', legt Kromo uit.

Heftig

'Het was heel heftig. Maar op sommige scholen zagen kinderen mij als voorbeeld, omdat ik en doel heb. Aan de andere kant sprak ik met een jongetje die zijn hele leven op straat heeft geleefd en dan kom jij daar als kampioen aan. Wat zeg je dan?', vraagt de olympisch kampioen zich af.
'Ik vond het heel moeilijk om wat tegen dat jongetje te zeggen. Ik kan wel zeggen: 'heb een droom en ga ervoor, maar bij dat jochie was dat heel lastig.'

Beter dan verwacht

Kromo bezocht verder nog een sportcentrum waar ze een paar clinics gaf. Wat ze daar zag verraste haar in positieve zin. 'Een groep zwemmers liet even zien hoe goed ze waren. Dat was boven verwachting.' Toch is voetbal de populairste sport, het blijft immers Brazilië.

Onvergetelijk

'Ik zal deze reis nooit meer vergeten. Maar ik ga me er niet door laten beïnvloeden. Ik blijf gewoon heel hard zwemmen. Ik blijf mijn droom waarmaken', besluit de Sauwerdse.