Onderwijsminister: 'Hbo leeft nog in de vorige eeuw'

Het hbo-onderwijs moet vernieuwen en beter letten op de menselijke maat, anders worden de hbo-instellingen enkele en alleen leerfabrieken.
Dat zei onderwijsminister Jet Bussemaker dinsdag bij de opening van het hogeschooljaar op de Hanzehogeschool in Groningen.

Niet vernieuwend genoeg

Zij vindt dat de hbo-instellingen nog teveel aan kennisoverdracht doen en te weinig aan vernieuwing. 'De hbo's denken nog te vaak dat ze in de twintigste eeuw leven', aldus de minister.
Ook wil de minister dat het hbo de uitval van studenten beter aanpakt, want veertig procent van de studenten op het hbo maakt de studie niet af.

Cijfers

Bestuursvoorzitter van de Hanzehogeschool, Henk Pijlman, maakte dinsdag bekend dat de studenten hun hogeschool een 7,4 geven als rapportcijfer, de werknemers geven hun werkgever een 7,7.

Ontdekken van kanker

Ook werd bij de opening van het nieuwe studiejaar de Hanze innovatieprijs 2015 uitgereikt, Die ging dit jaar naar studente Esther Tanumihardja, zij ontvangt 2000 euro voor haar baanbrekende onderzoek naar een mogelijke snellere ontdekking van kanker bij mensen.