Commentaar: Gratis advies: Betaal!

© RTV Noord
Het was ongewoon stil, bij ons op de redactie. De rechter, keurige snor en hoornen bril, gaf live op radio en televisie Noord de simpele versie van het vonnis. Bedremmelde gezichten bij de topadvocaten van de NAM, amper ingehouden vreugde bij hun tegenstrevers. Ook wij, journalisten, waren onder de indruk van het moment en vooral de uitspraak.
De beelden gaven feilloos de emoties weer bij de betrokkenen. De advocaat van de eisers, zichtbaar gespannen, met letterlijk rode oren. En getergd ook, als ik het goed zag. En zijn tegenstrevers van de NAM. Net niet helemaal stoïcijns, de mondhoeken steeds verder naar beneden. Rechtbank-televisie is in vele opzichten boeiend.
Direct na de uitspraak was het gedaan met de stilte. Bij ons op de redactie en vast ook wel op vele andere locaties. Wat nu? Wat betekent deze uitspraak?
Uiteraard mochten betrokkenen hun eerste commentaar geven. De blijdschap aan de ene kant weerkaatste bijna in de afhoudende reactie van de NAM. Eerst maar eens de uitspraak bestuderen (wat een ingewikkeld werkje is, toegegeven). De spreker haalde zelfs de bestaande, gewraakte, regelingen aan als afdoende. Alsof er niet net een vergaande uitspraak was gedaan door de rechtbank. Hij moest nog even wennen aan de nieuwe realiteit.
De NAM staat voor een uitdagende keuze. Betalen of juridisch rekken wat er te rekken valt. Dat laatste kan natuurlijk. Sterker nog, het is een recht. Beroep aantekenen is verdedigbaar omdat het over grote bedragen gaat.
Het is ook onverstandig. Op deze plaats hebben we wel vaker betoogd dat de NAM er maar niet in slaagt zelfs maar een klein beetje vertrouwen terug te winnen. Ongetwijfeld omdat de Haagse druk (minister en oliemaatschappijen) ook groot is en misschien wel zwaarder wordt gewogen dan de frustraties van de Groningers.
Daarom is het goed dat we in een rechtstaat wonen. Uiteindelijk bepaalt de rechter of aan ieders belang is gedacht. Groningen kan na deze uitspraak echt niet langer behandeld worden als wingewest. Woorden moeten ook, nog veel meer, worden gevolgd door daden.
Daarom NAM: volg het oordeel van de rechter. Opdat iets van het vertrouwen wordt hersteld. En omdat we dan misschien samen wel verder kunnen. Zonder dat partijen elkaar vooral bij de rechter treffen. Na vandaag is dat voor de NAM trouwens een stuk minder aantrekkelijk geworden.
Samenvattend: er is recht gesproken, handel daar naar! En logenstraf het wantrouwen.
Mischa van den Berg,
Hoofdredacteur RTV Noord
(Vanwege het feit dat ik uit publieke middelen ben betaald en de NAM voor hoge kosten staat is dit advies geheel gratis).