Vanaf nu gelden er Noorse regels in Norgerhaven

De penitentiaire inrichting Norgerhaven in Veenhuizen is vanaf woensdag officieel in Noorse handen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie droeg op symbolische wijze de sleutel van de gevangenis over aan de Noorse minister van Justitie Anders Anundsen.
Daarmee gelden de komende drie jaar Noorse regels in de gevangenis. 
De gevangenis wordt de komende weken gevuld met in totaal 242 gedetineerden uit Noorwegen die een deel van hun straf uitzitten in Nederland. De eerste groep van 25 is dinsdag aangekomen op Groningen Airport Eelde en verblijft al in Norgerhaven. 'In de hallen van de gevangenis hangen informatiebordjes in het Nederlands, Engels en Noors', zei Dijkhoff.

Betere staat

De Noorse minister Anundsen is zeer te spreken over Norgerhaven. Hoewel de gevangenis was verouderd en de verbouwing en modernisering nog niet klaar is, is de inrichting 'in een betere staat dan veel gevangenissen in Noorwegen', volgens Anundsen.

Geheel Nederlands

De leiding in Norgerhaven is in handen van een Noorse gevangenisdirecteur die wordt bijgestaan door een Nederlandse directeur. Het personeel is geheel Nederlands. De medewerkers zijn de afgelopen tijd getraind in de Engelse taal, vanaf nu de voertaal in de inrichting, en het Noorse gevangenisregime.

Cellentekort

Nederland en Noorwegen waren sinds de zomer van 2014 in gesprek over de tijdelijke plaatsing van Noorse gedetineerden en sloten een half jaar geleden een verdrag. Het Scandinavische land kampt met een cellentekort, terwijl Nederland juist overcapaciteit heeft. Noorwegen gebruikt Norgerhaven voor een periode van drie jaar en kan daarna telkens met een jaar verlengen.
De gedetineerden gaan zodra ze in aanmerking komen voor terugkeer in de samenleving, terug naar Noorwegen en worden daar dan verder begeleid.