Fiets 12-jarige Milan gejat: 'Ze wilden me dood maken'

Hij gaat nog maar een paar weken naar school, maar heeft nu al een traumatische ervaring achter de rug. De 12-jarige Milan uit Ten Boer fietste woensdagmiddag terug naar huis toen drie wat oudere jongens naar hem toe kwamen. Een paar minuten later was hij zijn fiets kwijt.
Het gebeurde op de Rijksweg in Groningen, vlakbij de Albert Heijn. De drie jongens van ongeveer vijftien jaar oud achtervolgden de brugklasser en twee van zijn vriendjes.

iPhone

'Ze hielden mij aan en vroegen eerst wat voor telefoon ik heb, een iPhone 5C. Ze wilden hem zien. Ik was bang, dus ik haalde hem uit mijn broekzak. Toen zagen ze dat ik ook een mooie, redelijk nieuwe fiets had. Die wilden ze hebben. Ik zei nee, maar ze trokken me eraf', vertelt Milan donderdagmorgen op Radio Noord.

Adres

Daar blijft het niet bij. De vijftienjarige jongens vroegen waar ik woon. 'Ik was zo bang, dat ik dat vertelde. Maar dat had ik niet moeten doen. Nu ben ik bang dat ze binnen kunnen komen.' Daarna fietsten de jongens weg. 'Ze zeiden nog: 'we maken je dood als je dit aan de politie vertelt'.
Al rennend gaat Milan naar zijn tante in Lewenborg, waar vader Marcel ook al snel is. 'Ik was heel erg woest. Ik ging als een dolle door Lewenborg om de jongens te vinden, maar dat is me niet gelukt.'

Niet naar beneden

Afgelopen nacht sliep Milan bij zijn ouders in bed, omdat hij bang was dat de jongens naar zijn huis zouden komen. Aan de fietssleutel zat namelijk ook de sleutel van zijn huis, en de jongens weten het adres. 'Het allerergste vond ik nog dat hij bang was vanmorgen om naar beneden te lopen. Dat vind ik vreselijk, daarvan word ik woest', vertelt vader Marcel.

Daders

Via Facebook weet Milan inmiddels wie de jongens zijn. Hij herkende de jongens via hun profielfoto's. De familie heeft de politie hiervan op de hoogte gebracht.
Volgens een politiewoordvoerder is er aangifte gedaan. Ook hebben ze een getuigenverklaring van de twee klasgenoten die bij Milan waren.

Pukkels

Volgens de politie gaat het om drie jongens tussen de veertien en vijftien jaar. Een van hen heeft veel pukkels. Een andere jongen heeft een hanenkam. De politie doet er alles aan om met de daders in contact te komen.