Bouw hospice Hoogezand na jaren vertraging van start

© Stichting het Gasthuis
Over krap twee weken gaat de schop de grond in voor de bouw van het al zo lang gewenste Gasthuis aan de Kerkstraat in Hoogezand. Er wordt al vanaf 2010 gesproken over de oprichting van een hospice in Hoogezand.
Telkens kwam er een kink in de kabel. Zo bleek het plan om twee bestaande woningen te verbouwen technisch niet haalbaar. Andere pogingen liepen vast op de financiering. Uiteindelijk lukte het om de benodigde 330.000 euro te verzamelen.

Aardbevingen

Begin dit jaar werd groen licht gegeven voor de bouw, maar niet lang daarna bleek het ontwerp niet aardbevingsbestending te zijn. De aanpassing van het plan vergde een half jaar. Maar nu is het dan eindelijk zover: op 14 september gaat de bouw echt van start.

Terminaal zieke mensen

Het Gasthuis is bedoeld voor terminaal zieke mensen die op korte termijn gaan sterven, maar dit niet in een ziekenhuis- of verpleeghuis willen doen. Er is ruimte voor drie gasten met ieder een eigen was- en douchegelegenheid. Verder komt er onder meer een centrale woon- en keukenruimte, een kantoor en een stilteruimte.

Opening

De bouw duurt naar verwachting zes tot acht maanden. Dat betekent dat het hospice in Hoogezand in de zomer van volgend jaar geopend kan worden.