Telefoon staat roodgloeiend bij COA

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wordt sinds donderdagochtend overspoeld met telefoontjes van mensen die willen helpen bij de vluchtelingenproblematiek. Het COA meldt dat het zelfs zo druk is, dat de instelling het nauwelijks nog aan kan.
De wachtrij liep op sommige momenten op tot meer dan zestig mensen, terwijl de publieksvoorlichting wordt bezet door twee mensen. Normaal gesproken is dat voldoende, maar sinds donderdag niet meer.

Formulier op de site

Woordvoerder Jan-Willem Anholts adviseert mensen een contactformulier in te vullen en niet meer te bellen: 'De wachttijd is te lang. Het zou zonde zijn als ideeën van mensen niet gehoord worden of blijven liggen.'
Eerst contact opnemen
Het COA is druk bezig met nieuwe locaties in te richten, want de huidige opvangcentra zitten zo goed als vol. Anholts: 'We zijn enorm verrast door de initiatieven van mensen en behoefte aan vrijwilligers is er zeker. Ook andere initiatieven worden enorm op prijs gesteld. Mensen brengen veel spullen, maar op sommige locaties is daar geen behoefte aan. Wij adviseren daarom eerst contact op te nemen met het opvangcentrum in de buurt.'

Topdrukte
Het COA heeft het druk met de vluchtelingen. Het aanmeldcentrum in Ter Apel kan de vluchtelingenstroom niet aan. Normaal gesproken komen daar 250 vluchtelingen per week, nu zijn dat er bijna tweeduizend.