PvdA wil regeling voor compensatie waardedaling

© Jos Schuurman/Fotoburo FPS
Er moet zo snel mogelijk een collectieve regeling komen voor de compensatie van waardevermindering van huizen in het aardbevingsgebied.
Daar dringt de Tweede Kamerfractie van de PvdA bij minister Henk Kamp van Economische Zaken op aan in Kamervragen. De rechter in Assen bepaalde woensdag dat de NAM direct de waardedaling van huizen door de gaswinning moet vergoeden.

Afzien van hoger beroep

De NAM heeft drie maanden de tijd om daartegen in hoger beroep te gaan. De PvdA vindt dat het gasconcern daar van af moet zien, zodat er een regeling kan komen.
Daarmee kan worden voorkomen dat de gedupeerden stuk voor stuk naar de rechter moeten stappen. De regeringspartij wil van Kamp weten of hij dat ook vindt.
Mocht er een regeling komen, dan wil de PvdA dat niet de NAM maar een onafhankelijk orgaan de waardedaling beoordeelt.

Hypotheekverstrekkers

Verder wordt de minister gewezen op het risico dat hypotheekverstrekkers een deel van het compensatiegeld gaan opeisen. Ze zouden dat kunnen doen, omdat hun onderpand in waarde is gedaald.
Minister Kamp liet woensdag weten de uitspraak nog te moeten bestuderen. De ChristenUnie heeft al een kamerdebat aangevraagd over het al veel besproken vonnis.