'Futuristisch T-shirt biedt COPD-patiënten meer lucht'

© UMCG
COPD-patiënten hebben mogelijk baat bij een Groningse uitvinding, die ervoor moet zorgen dat een longpatiënt op tijd wordt gewaarschuwd voor een aanval van benauwdheid. Hoe? Via een 'Smart Care Shirt'.
is een verzamelnaam voor verschillende longaandoeningen, waaronder bronchitis en longemfyseem.

Waarschuwing

In het shirt zitten sensoren die heel nauwkeurig meten of er bij inspanning lucht in de longen achterblijft. Dat is een aanwijzing dat er een benauwdheidsaanval op komst is. Het shirt geeft aan dat de patiënt medicijnen moet innemen of oefeningen moet doen, zodat een aanval op tijd voorkomen kan worden.

Investeerders gezocht

Het shirt is een uitvinding van Lavoisier MedWear, dat in de stad is gevestigd. Wanneer het shirt op de markt komt, is nog niet bekend. Het bedrijf zoekt nog investeerders. Onder andere de Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) heeft er al geld in gestoken, maar om hoeveel het gaat, is niet duidelijk.

UMCG

In eerste instantie zou het UMCG ook meewerken aan het project, maar het ziekenhuis gaf zelf aan dat het niet genoeg specialistische kennis op dit gebied heeft. Daarom heeft het UMCG MedWear doorverwezen naar het RadboudUMC in Nijmegen, waar de longafdeling en het Groningse bedrijf samen verder werken aan de uitvinding.