Eigendommen vermoorde Joden Westerkwartier tentoongesteld

Ansichtkaarten, brieven uit Kamp Westerbork, foto's en andere documenten. Ze zijn te zien op de expositie Shalom en Moi die donderdag in Museum Nienoord in Leek opende. De tentoonstelling laat de geschiedenis zien van Joden in het Westerkwartier en Noordenveld.
Tot in de Tweede Wereldoorlog woonde in het gebied een grote Joodse gemeenschap. Bekende families als Denneboom, Israels en Van Dam waren vooral actief in de handel en in de middenstand.

Bewaarde spullen

De meesten uit deze Joodse gemeenschap kwamen om het leven in de vernietigingskampen. In het Joodse Schooltje in Leek worden hun spullen bewaard. Die voorwerpen zijn de basis van Shalom en Moi.
Anneke Michel van het Joodse Schooltje heeft de expositie mede samengesteld. 'In het schooltje besteden we vooral aandacht aan de Joodse gemeenschap in Leek. Maar hier hebben we de ruimte om ook de Joodse geschiedenis van Aduard, Zuidhorn, Grijpskerk, Visvliet, Roden en Peize te laten zien.'

Onderdeel waren

'Natuurlijk kun je niet om de Tweede Wereldoorlog heen, maar de nadruk van deze expositie ligt op het dagelijkse leven,' zegt samensteller van de tentoonstelling Willy van der Schuit. 'Hoe ze werkten, hoe ze hun geloof beleefden en hoe ze een onderdeel waren van de gemeenschap.'
Shalom en Moi in Museum Nienoord is te zien tot en met 1 november.