'Vluchtelingen moet hier meer kansen krijgen'

De RUG moet samen met andere universiteiten kijken of vluchtelingen een kans kan worden geboden om hier te studeren. Dat vindt Sibrand Poppema, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen.
Poppema is, op model Kim Veenstra na, de enige prominente Groninger die een advertentie in De Telegraaf ondertekende. Hierin stellen bekende Nederlanders dat vluchtelingen een beroep op hen kunnen doen.

Niet welkom?

'Ik ben door de initiatiefnemers gevraagd', zegt Poppema. Hij is het roerend met hen eens. 'We moeten echt ons best doen om voor die mensen een goede plek te vinden. Vluchtelingen waren hier altijd welkom. Dat zien we de laatste jaren niet erg terug.'

Profijt

Volgens Poppema heeft Nederland altijd veel profijt gehad van immigranten. 'Het doel van de brief was te laten zien dat we in Nederland er niet op uit zijn asielzoekers buiten de deur te houden of zo snel mogelijk het land weer uit te krijgen.'
Poppema verwacht dat de vluchtelingen hier blijven, omdat terugkeer naar hun thuisland er de komende jaren niet in zit. Hij vindt het van belang dat ze een baan vinden, de taal leren en dat jongeren de mogelijkheid krijgen om te studeren.