Beleggers storten zich op goedkope huizen bevingsgebied

Het is lucratieve handel. De afgelopen tijd hebben beleggers tientallen woningen in het aardbevingsgebied opgekocht.
Ze gaan ervan uit dat de huizen na het bouwkundig versterken op kosten van de NAM fors in waarde gaan stijgen. Ook incasseren ze bij de aankoop direct de zogenoemde duurzaamheidspremie van vierduizend euro.

Pure wanhoop

Het gaat om woningen in de lagere prijsklasse. De handel in huizen tussen particulieren in het aardbevingsgebied is nagenoeg stilgevallen. Uit pure wanhoop zijn verkopers bereid om de prijs heel ver te laten zakken, zo melden makelaars in het gebied.
De beleggers zien hier een buitenkans in. 'Er gaan al huizen voor bedragen rond de 50.000 euro naar beleggers. Dat zijn koopjes. Zeker als de panden door de versterkingsmaatregelen later meer waard worden', licht een makelaar toe, die niet bij naam genoemd wil worden.

Verhuur geen probleem

De opgekochte huizen worden direct na de aankoop verhuurd. Dat is geen probleem. 'De vraag naar huurwoningen in het gebied is groot', laat in de verhuur gespecialiseerde makelaar Jan Koolhof uit Delfzijl weten. 
De verwachting is dat door de asielzoekersproblematiek de vraag naar huurhuizen alleen nog maar verder zal toenemen. 
Voor de belegger betekent zo'n koopje in het aardbevingsgebied een grote kans op een aardig rendement. 'Geld op de bank levert met de lage rentestand nauwelijks wat op. Ik kan het beter in dit soort huizen steken. Ik vang dan niet alleen huur en een aardige premie, maar het huis gaat nog in waarde stijgen ook', zegt een van de beleggers, die zijn naam niet genoemd wil hebben om 'geen slapende honden wakker te maken'.  

Stijging verkoopcijfers

De handel in goedkope huizen verklaart ook waarom de verkoopcijfers in Noordoost-Groningen stijgen. Daar maakte de makelaarsvereniging NVM tot verbazing van de inwoners van het aardbevingsgebied in zowel april als juli melding van.
Daarin worden overigens ook de woningen meegerekend die woningcorporaties voor relatief gezien lage prijzen verkopen aan hun huurders. Dat bij elkaar geeft een vertekend beeld van de situatie op de woningmarkt in het aardbevingsgebied.