Honderden boeren vergapen zich aan topkoeien van Pon in Feerwerd

Grote drukte vrijdag op de open dag Koepon, het melkveebedrijf van de familie Pon in Feerwerd. Vele honderden boeren grijpen de kans om rond te kijken op deze vermaarde boerderij.
Bewezen techniek

Wijnand Pon laat zijn compleet vernieuwde ligboxenstal zien. Er liggen ruim 3700 zonnepanelen op het dak, er wordt warmte teruggewonnen uit melk en er is geïnvesteerd in nieuwe mestsilo's. Geen baanbrekende nieuwe apparaten, maar techniek die zich bewezen heeft.

Koepon-koe

Er is hier ruimte voor 420 melkkoeien. De dames zijn ruim en comfortabel ondergebracht, want volgens Pon geeft een koe meer melk als je er goed voor zorgt. 'Als ik een koe was, zou ik een Koepon-koe willen zijn', zegt hij.

Stierensperma

Koepon omvat melkveebedrijven in meerdere landen. Het maakt deel uit van de Pon Holding van de familie Pon, een zeer succesvolle onderneming die wereldwijd actief is op veel gebieden, van auto's tot melkkoeien. Ook Alta Genetics, dat handelt in stierensperma, is onderdeel van de Holding.

Schone billen

En dat Pon ook goed is in de fokkerij is te zien aan de dieren die hij showt. In één van de stallen staan 31 blinkend opgepoetste kalveren en koeien. Ze staan met de kont naar de toeschouwers toe om hun prachtig beaderde uiers te showen.
Als de dames moeten poepen of plassen wordt ze een emmer onder de kont geschoven door één van de medewerkers. Daarna worden de koeienbillen met een doekje afgeveegd. Want wat schoon is, moet schoon blijven.

'Hier geniet ik van'

'Hier staan absoluut de beste exterieurkoeien en die willen wel melk geven', zegt Gerrit Abbink uit Vriezenveen. Ook Jan de Groot uit Noordeloos is vol lof: 'Sterke koeien, ruim gebouwd, fantastisch mooie uiers, daar geniet ik van'.
Zaterdag 5 september tussen 10:00 en 16:00 is er opnieuw open dag bij Koepon in Feerwerd.