Erepenning en kunst voor 100-jarige Schaakclub Haren

Het is niet veel schaakclubs gegeven om de honderd jaar te halen. Ook in het Noorden laten vergrijzing, verminderde interesse in het verenigingsleven en de haast die jongeren hebben om hun studie af te maken hun sporen na. Clubs houden ermee op of fuseren.
Schaakclub Haren doorstaat het allemaal. Opgericht in september 1915 als 'Dam en Schaakclub Haren', waren het toen vooral de notabelen van het dorp die lid werden. Een enkele slimme slager of bakker daargelaten. 'Heeren' op leeftijd. De huidige schaakclub Haren heeft vooral veel jeugd.

Groot schaakbord

Die viert het eeuwfeest volop mee. Op het plein voor het Clockhuys wordt een groot openbaar schaakbord in gebruik genomen. Houten stukken, zo'n halve meter hoog, worden er in slagorde op neergezet. Een mooi decor voor voorzitter Andreas Tasma om er zijn jubileumspeech te houden.
Op het plein, vlakbij het schaakbord, wordt een bronzen kunstwerk onthuld van Jaap van Meeuwen uit Uithuizermeeden. Als het karton wordt weggehaald, zien de genodigden twee schakers aan een tafel met daarop natuurlijk een schaakbord. Een van de schakers krabt zich nadenkend aan het hoofd.

Koninklijke erepenning

Wethouder Mariska Sloot verhoogt de feestvreugde. Ze mag een koninklijke erepenning uitreiken aan de schaakclub. 'Daarvoor moet je minstens 50 jaar bestaan', vertelt ze er bij.
Haren haalt dus al het dubbele.
'Ik denk dat het bijzonder is dat we het zo lang hebben uitgehouden', zegt Andreas Tasma. 'We zijn een bloeiende club gebleven ondanks de moeilijke jaren.'

Legendarische voorzitter

Daarbij brengt hij Bob Romijn in herinnering. De legendarische voorzitter, die in 2003 overleed, was in de tweede helft van het bestaan van de club de drijvende kracht.
Romijn zette Schaakclub Haren op de kaart met een sterke jeugd. Het jeugdteam werd Nederlands kampioen. 'Haren heeft veel talentvolle jeugdspelers voortgebracht dankzijn Bob Romijn', zegt Jasper Geurink, een van die talenten en nu een van de sterkste noordelijke schakers.
Nog steeds heeft de club het goed voor elkaar als het gaat om de jeugd. Kees Romijn, een zoon van Bob, heeft het stokje overgenomen bij de begeleiding.

Samenwerking

Toch is de club de jaren niet helemaal zonder kleerscheuren doorgekomen. Het eerste team zakte af naar de onderbond. Om toch weer op landelijk niveau te spelen is er samenwerking gezocht en gevonden met Oostermoer, de schaakclub in Zuidlaren.
Beide verenigingen combineren nu hun beste krachten. Dat heeft succes. Haren/Oostermoer werd kampioen van de Noordelijke Schaakbond en promoveerde naar de landelijke derde klasse.

'Vooruitgang mogelijk'

Tasma denkt dat het nog een stapje beter kan met de club: 'Het gaat goed met de jeugd, maar bij de volwassenen kunnen we nog vooruitgang boeken'.
Hij hoopt dat onder meer te bereiken met trainingen, bijvoorbeeld ook voor de ouders van de jeugdleden.