Groningen en Haren horen nu ook bij Geopark De Hondsrug

© Steven Stegen/RTV Drenthe
Ook de gemeente Haren en een deel van de gemeente Groningen maken nu officieel deel uit van Geopark De Hondsrug. Dat is besloten tijdens een vergadering van het European Geoparks Network in Finland.
Haren en Groningen deden in april een verzoek om tot het Geopark te mogen behoren.

'Je voelt 'm in je kuiten'

'Iedereen die de 4 Mijl van Groningen weleens heeft gelopen, weet dat het laatste stuk in de Herestraat richting Grote Markt het meest pijn doet. Midden in de stad voel je de Hondsrug dan letterlijk in de kuiten. Het is goed dat deze laatste ontbrekende schakel nu ook deel uitmaakt van het Geopark', zegt de Groninger wethouder Joost van Keulen.

'Parel van het noorden'

Wethouder Paula Lambeck van Haren ziet veel mogelijkheden voor haar gemeente: 'Dit biedt prachtige toeristische en economische kansen voor de groene parel van het noorden. Door de inzet van betrokken ondernemers maken wij nu onderdeel uit van het Geopark en het wereldwijde Unesco netwerk'.

Wat is een Geopark?

Twee jaar geleden kreeg het Hondsruggebied de status van Geopark. Daarmee is het het eerste en enige Geopark in ons land. Een Geopark is een door UNESCO gedefinieerd gebied met aspecten van geologische, archeologische, ecologische en culturele waarden.
De Hondsrug is het heuvelachtige gebied aan de oostkant van onze provincie. Het ontstond door ondergrondse ijslagen die zijn verschoven. Door het zout in de bodem zijn de ijslagen gaan smelten en omhoog gekomen.

Werelderfgoedlijst

Mogelijk komt Geopark De Hondsrug binnenkort ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO te staan. In november wordt daarover een besluit genomen.