PvdA en CU: 'Provincie moet gemeenten helpen met opvang asielzoekers'

Jos Schuurman/FPS
Jos Schuurman/FPS
De provincie moet Groningse gemeenten moreel en financieel ondersteunen bij de opvang van vluchtelingen. Dat zeggen de Statenfracties van de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie.
De partijen willen dat het provinciebestuur met alle gemeenten in gesprek gaat over de mogelijke opvang van vluchtelingen. Op die manier moet in kaart worden gebracht hoeveel vluchtelingen onze provincie kan opvangen, huisvesten en verzorgen.

Kwaliteit van leven bieden

Vervolgens moet de provincie in de ogen van de PvdA kijken wat de asielzoekers voor de Groningers kunnen betekenen. 'We moeten als provincie laten zien dat we mensen die hier als vluchteling naartoe gekomen zijn ook kwaliteit van leven bieden en hen behandelen als onderdeel van de samenleving', zegt PvdA-Statenlid Gert Engelkens.

Ruimhartig

ChristenUnie fractievoorzitter Stieneke van der Graaf: 'De provincie moet ruimhartig een bijdrage leveren om deze mensen, die huis en haard hebben verlaten, veilig en menswaardig op te vangen. Zij zijn welkom in onze provincie.'

Buslijn 273

Daarnaast wil de ChristenUnie dat de provincie buslijn 273, die naar het aanmeldcentrum in Ter Apel rijdt, beschikbaar houdt. Er bestaan plannen om deze lijn uit de dienstregeling voor 2016 te halen omdat deze niet rendabel zou zijn.