Akkerbouwers voelen zich achtergesteld ten op zichte van melkveeboeren

De Nederlandse akkerbouwers voelen zich achtergesteld omdat de Europese Commissie vooral steun wil verlenen aan melkveeboeren. Dat maakte akkerbouwvakbond NAV dinsdag bekend.
Absurd

Volgens de bond is het 'absurd' dat het leeuwendeel van de maandag aangekondigde Europese steunmaatregelen ter waarde van 500 miljoen euro met name ten goede komt aan de melkveehouders, terwijl alle agrarische sectoren zouden moeten profiteren.

Lage aardappelprijzen

'Akkerbouwers hebben ook te maken met lage prijzen, zoals vorig jaar de dramatisch lage aardappelprijzen', aldus NAV in een verklaring. 'Het voorgestelde pakket maatregelen getuigt niet van visie en biedt geen structurele oplossing.'

Protesteren

De NAV kondigde aan te gaan protesteren als blijkt dat de uiteindelijke steun aan de melkveehouderij ten koste gaat van de andere sectoren.
Volgens de bond zouden landbouwers echt geholpen zijn als er meer ruimte komt voor boeren om zich te organiseren. Daarmee zouden boeren bijvoorbeeld afspraken over volume en prijs kunnen maken, zonder daarbij de mededingingswet te hoeven vrezen.

Te vaag

Dat de Europese Commissie wel de intentie heeft om in de toekomst ook de andere sectoren dan de melkveehouderij tegemoet te komen, is volgens de NAV een te vage toezegging.

Landbouwbeleid

'Alle boeren moeten op korte termijn hun marktpositie kunnen versterken, zodat zij ook een deel krijgen van de marge die in de keten wordt gemaakt', aldus de NAV, die meent dat daarvoor wel een ander landbouwbeleid nodig is.